BAKGRUNN
I faget Interaksjonsdesign ved USN og i samarbeid med FINN.NO, var målet å forbedre eller lage nye løsninger knyttet til meldingsportalen. Her var det mulighet til å velge mellom nettside eller ved mobilapplikasjon. Gjennom forløpet av oppgaven hadde gruppen samtaler med FINN om retning og deres formening vedrørende problemområder ved tjenesten. Gruppen valgte her å arbeide med FINN sin mobilapplikasjon.
Prosjektet ble utført i gruppesamarbeid med: Michelle Gustavsen Pedersen (Instagram: @michellepedersen_design), Karoline Vik Tolo (Instagram: @karolinetolo) og Piotr Bratek.
BRUKERINNSIKT
Det ble intervjuet totalt 8 brukere (A-H) med ulik kjønn og alder 24-55 år. Metoden ga en dypere forståelse av brukernes perspektiver på meldingstjenesten.
MÅLGRUPPE OG PERSONA
På bakgrunn av brukerintervjuene ble målgruppen definert til: personer i alderen 41–50 år som bor i Norge. Målgruppen anvender FINN mye og aktivt i hverdagen til salg, kjøp og adspredelse. Det stor variasjon på bruk av både desktop og mobil applikasjon. Målgruppen har i tillegg varierende erfaringer med digitale tjenester og ulikt ferdighetsnivå. Derfor er det viktig for målgruppen at tjenesten er enkel og logisk ved bruk.
Ut ifra brukerintervju ved bruker A ble det utviklet personaen: Anne. Personaen er ikke representativ for alle brukere, men gir et inntrykk av hvordan en typisk bruker kan være.
BEHOV OG MOTIVASJON
Ut ifra intervjuene ble det kartlagt:
1. Brukerne har behov for å kunne ringe hverandre på FINN, men ikke bruke eget nummer. I dag må man oppgi telefonnummer og dette oppleves av mange som utrygt. Derfor er det høy motivasjon for å ivareta sitt personvern.
2. Behov for oversikt av solgte og kjøpte varer. Motivasjonen er tidsbesparelse og oversikt.
3. Brukerne uttrykker at de ikke har tid eller motivasjon til å svare alle og har behov for å sende ut en automatisk melding til andre interesserte. Det vil egentlig si at de ønsker å ikke gjøre denne jobben selv. Når varen er solgt, så er prosessen ferdig. Likevel ønsker de å kunne vise andre interesserte at de er sett, uten at det skal gå på bekostning av selgers tid.
4. Behov for funksjon der det er mulig å reservere og selge varer. Brukeres motivasjon er å vise at varen er reservert eller solgt til andre brukere.
HOVEDUTFORDRINGER
I tillegg til brukerintervjuer, ble det utført en analyse av meldingstjenesten til FINN og en konkurranseanalyse av tjenestene: Facebook marketplace, Tise og Bookis. Samlet ble disse grunnlaget for defineringen av tjenestens hovedutfordringer.
PROBLEMSTILLING
«Vi skal utarbeide en løsning for FINN sin meldingstjeneste. Den skal være organisert, effektiv og enkel å anvende, med fokus på brukernes trygghet og sikkerhet».
VERDIER
KONSEPTUTVIKLING
Det ble utviklet tre konseptuelle retninger på bakgrunn av definerte problemer, motivasjon og brukerbehov.
IDE 1: ORGANISERING
Organisering av meldingsboksen med kategorisering med ulike farger, ikoner, oppdelt layout med undertemaer og filtreringsmeny.
IDE 2: RINGING OG VIDEOSAMATALER
Brukerne kan kommunisere gjennom ringing og videosamtale innad på FINN, der de vil ha muligheten for å aktivere og deaktivere funksjonene.
IDE 3: MELDINGSMALER OG RESERVER/SOLGT FUNKSJON
Standardiserte og egendefinerte maler til automatiske svar laget av FINN og brukerne selv. I tillegg er det knapper for reserver og solgt som bruken kan anvende for å signalisere tilgjengeligheten av produktet. Når knappen «solgt» er trykket er det mulighet til å sende automatisk svar på resterende henvendelser
VALGT KONSEPT
Ut ifra de tre ideene ble det utarbeidet et samlet konseptet: «Tidsbesparende meldingstjeneste». Her er målet å forbedre kommunikasjonsprosessen ved hjelp av nye ikoner og funksjoner.
INFORMASJONSARKITEKTUR
Ved oppstart og planlegging av tjenesten ble det tidlig utviklet informasjonsarkitektur med inndelingen og navigasjonen i tjenesten. Dette ble utgangspunktet for organiseringen av lavnivå prototypen.
LAVNIVÅ PROTOTYPE OG BRUKERTESTING
Det ble utviklet en lavnivå prototype ut ifra konseptskisser laget på papir og informasjonsarkitekturen. Denne prototypen ble testet på et utvalg av brukere som reflekterte målgruppen. Prototypen ble printet ut på ark og vist frem en av gangen slik som det ville blitt vist på en mobil. Sidene ble så erstattet ettersom hva bruken trykket på. Under testingen ble brukerne bedt om å reflektere og tenke høyt over prosessen. Denne innsikten ble utgangspunktet for høynivå prototypen.
HØYNIVÅ PROTOTYPE
Etter brukertestingen av lavnivå prototype ble resultatene gjennomgått og sammenlignet. Gruppen så på hva som hadde fungert godt, vært problematisk eller ført til misforståelser. Tilbakemeldingene inkluderte enkelte ikoner som enten måtte byttes ut eller endres ved plassering, tilbakemeldinger ved noen handlinger og vurdering av samtale etter ringing. Sistnevnte ble fjernet.
En spesifikk tilbakemelding var knyttet til funksjonen: ringing. Det var ikke alle brukere ønsket å ringe hverandre. Derfor ble det endret slik at brukeren fikk mulighet til å skru av denne funksjonen ved innstillinger. I tillegg ble den tekstlige informasjonen ved samtaler byttet fra “nå kan dere ringe hverandre” til “nå har dere muligheten til å ringe hverandre”, da det høres mer ut som et ønske enn en kommando.
Høynivå portotype ble utformet digitalt i programvaren XD. Det ble ikke foretatt en andre brukertesting pga oppgavens omfang og tid.
ANNE & MAX
Se video om hvordan to fiktive brukere ville anvendt de nye funksjonene ved kjøp og salg av et skrivebord.
MOCKUPS: FREEPIK & BILDER: UNSPLASH